RAS Chemistry & Material ScienceЖурнал общей химии Russian Journal of General Chemistry

  • ISSN (Print) 0044-460X
  • ISSN (Online) 3034-5596

Clustering and classification of red wines by physical-chemical properties using data mining methods

PII
10.31857/S0044460X23090147-1
DOI
10.31857/S0044460X23090147
Publication type
Article
Status
Published
Authors
Volume/ Edition
Volume 93 / Issue number 9
Pages
1460-1476
Abstract
A study was preformed of 178 samples of red wines of Italian manufacturers, taken from the public repository for machine learning UCI. The methods of Data Minig made a computer analysis of the influence of 13 physico-chemical properties of the samples on the distribution of wines in three groups. The next classification models were built: factor, discriminant, canonical, MLP multilayer perceptron, Kohonen neural network SOFM, predictive (support vector method, Bayesian klаssifier, nearest neighbor method) and decision trees. The neural network classifiers SOFM 13-3, MLP 13-5-3 and clusterer SOFM 16-3 were trained. It was shown that proline, flavonoids, color intensity, proteins and alcohol determine the discriminatory power of the models.
Keywords
красные вина кластеризация классификация
Date of publication
17.09.2025
Year of publication
2025
Number of purchasers
0
Views
16

References

  1. 1. Ye Ch., Li K., Jia G. // J. Phys. Conf. Ser. 2020. Vol. 1684. N 1. 012067. doi 10.1088/1742-6596/1684/1/012067
  2. 2. Kumar S., Agrawal K., Mandan N. // 2020 Int. Conf. on Computer Communication and Informatics (ICCCI). Coimbatore, India. 2020. P. 1. doi 10.1109/ICCCI48352.2020.9104095
  3. 3. Gupta Y. // Procedia Comput. Sci. 2018. Vol. 125. P. 305. doi 10.1016/j.procs.2017.12.041
  4. 4. Er Y., Atasoy А. // Int. J. Intelligent Syst. Apll. Eng. 2016. Vol. 4. P. 23. doi 10.18201/ijisae.265954
  5. 5. Baykal H., Yildirim H.K. // Crit. Rev. Food. Sci. Nutr. 2013. Vol. 53. N 5. P. 415. doi 10.1080/10408398.2010.540359
  6. 6. Левин А.Д., Нагаев А.И., Садагов А.Ю., Карахотин С.Н. // Аналитика и контроль. 2018. T. 22. № 2. C. 147. i 10.15826/analitika.2018.22.2.001
  7. 7. Wine - UCI Machine Learning Repository files. https://archive.ics.uci.edu/ml/machine-learning-databases/wine/wine.data
  8. 8. Forina M., Armanino C., Casting M., Ubigli M. // 1986. Vitis. Vol. 25. P. 189.
  9. 9. Forina M., Leardi R., Armanino C., Lanteri S. // J. Chemometrics. 1990. Vol. 4. N 2. P. 191. doi 10.1002/cem.1180040210
  10. 10. Bai X., Wang L., Li H. // 5th Int. Conf. on Education Technology, Management and Humanities Science (ETMHS 2019). Xi'an, China, 2019. P. 1443. doi 10.25236/etmhs.2019.309
  11. 11. Mor N.S., Asras T., Gal E., Demasia T., Tarab E., Ezekiel N., Nikapros O., Semimufar O., Gladky E., Karpenko M., Sason D., Maslov D., Mor O. // AgriRxiv. 2022. doi 10.31220/agriRxiv.2022.00126
  12. 12. Amerine M.A., Roessler E.B. Wines: Their Sensory Evaluation. San Francisco: W.H. Freeman & Co, 1983. 432 p.
  13. 13. Кишковский З.Н., Скурихин И.М. Химия вина. М.: 1996. 462 c.
  14. 14. Аникина Н.С., Червяк С.Н., Гниломедова Н.В. // Аналитика и контроль. 2019. Т. 23. № 2. С. 158. doi 10.15826/analitika.2019.23.2.003
  15. 15. Aleixandre-Tudo J.L., Du Toit W. In: Frontiers and New Trends in the Science of Fermented Food and Beverages. London: IntechOpen, 2018. P. 1. doi 10.5772/intechopen.79550
  16. 16. Ким Дж.-О., Мьюллер Ч.У., Клекка У.Р. Факторный, дискриминантный и кластерный анализ. М.: Финансы и статистика. 1989. 216 c.
  17. 17. Малхорта Н.К. Маркетинговые исследования. Практическое руководство. М.: Издательский дом "Вильямс", 2002. 960 с.
  18. 18. Боровиков В.П. STATISTICA. Искусство анализа данных на компьютере. СПб: Питер, 2003. 686 с.
  19. 19. Наследов А. IBM SPSS Statistics 20 и AMOS: профессиональный статистический анализ данных. СПб: Питер, 2013. 416 с.
  20. 20. Бондарев Н.В. // ЖОХ. 2020. Т. 90. Вып. 10. С. 1583. doi 10.31857/S0044460X20100145
  21. 21. Bondarev N.V. // Russ. J. Gen. Chem. 2020. Vol. 90. N 10. P. 1906. doi 10.1134/S107036322010014X
  22. 22. Бондарев Н.В. // ЖОХ. 2021. Т. 91. Вып. 3. С. 449. doi 10.31857/S0044460X21030112
  23. 23. Bondarev N.V. // Russ. J. Gen. Chem. 2021. Vol. 91. N 3. P. 409. doi 10.1134/S1070363221030117
  24. 24. Kalika E., Bondarev N., Katin K., Kochaev A., Grekova A., Kaya S., Bauetdinov Y., Maslov M. // J. Mol. Liq. 2023. Vol. 377. 121559. doi 10.1016/j.molliq.2023.121559
  25. 25. Cattell R.B. // Multivariate Behav. Res. 1966. Vol. 1. N 2. P. 245. doi 10.1207/s15327906mbr0102_10
  26. 26. Халафян А.А. Современные статистические методы медицинских исследований. М.: ЛКИ, 2008. 320 с.
  27. 27. Nocedal J., Wright S.J. Numerical Optimization. Springer, 2006. 683 p.
  28. 28. Al-Baali M., Spedicato E., Maggioni F. // Optimization Methods and Software. 2013. Vol. 29. N 5. P.937. doi 10.1080/10556788.2013.856909
  29. 29. Халафян А.А., Темердашев З.А., Т.И. Гугучкина Т.И., Якуба Ю.Ф. // Аналитика и контроль. 2017. Т. 21. N 2. С. 161. doi 10.15826/analitika.2017.21.2.010
QR
Translate

Индексирование

Scopus

Scopus

Scopus

Crossref

Scopus

Higher Attestation Commission

At the Ministry of Education and Science of the Russian Federation

Scopus

Scientific Electronic Library